De kerst is vroeg dit jaar. Met de lancering van WordPress 4.7 aka “Vaughnan”, genoemd naar jazz zangeres Sarah Vaughan, krijg je van alles cadeau; van een nieuw thema tot handige shortcuts en praktische admin verbeteringen. WordPress 4.7 laat weer hippe nieuwe features van de band rollen, die je meer comfort gaan brengen!
Wordpress 4.7 thema 2017

Nieuw thema 2017

Dit keer hebben de developers van WordPress niet alleen de binnenkant vernieuwd, ook de buitenkant hebben ze dit keer meegenomen. Een nieuw WP thema genaamd – hoe kan het ook anders – Twenty Seventeen (2017) zorgt ervoor dat jij de nieuwste snufjes ten volle kunt benutten. Een erg handig thema, waarvan je op aan kunt dat het goed samenwerkt met deze nieuwste versie van WordPress.
Wordpress 4.7 wow video headers

Video header support

Een video van je homepage die van het beeld af spettert, iets dat je al regelmatig tegenkomt op moderne websites. Nu met WordPress 4.7 zijn video fragmenten als achtergrond of in de header ook voor jou binnen handbereik.
Mits door het door jou gebruikte thema ondersteund.

Editing shortcuts in preview modus

Wordpress 4.7 preview edit

Visueel werken brengt comfort. Dus dit is een aangenaam feature! Je wilt iets aanpassen terwijl je in preview modus zit? Dat kan nu heel eenvoudig: klik op het bewerk icoontje en je belandt direct bij de juiste instelling. Even aanpassen, opslaan, en… voila!
Mits door het door jou gebruikte thema ondersteund.

Keyboard shortcuts in mouse over tooltips

Wordpress 4.7 keyboard snelkoppeling

Wel eens in de editor aan het schrijven en tot de conclusie gekomen dat je niet meer weet wat een icoon in de knoppenbalk precies doet? Nu beweeg je gewoon met je muis over de knop in kwestie en je ziet niet alleen wat het doet, maar ook hoe je hem met een sneltoets kunt activeren. Slim, detailinformatie daar waar het zinvol is!

 

Aangepaste  CSS styling

Wordpress 4.7 maatwerk stijling

Onmisbaar voor de kleine stijl tweaks! Voor de grotere styling wijzigingen adviseer ik je om robuustere plug-ins te gebruiken of een thema / pagebuilder die CSS tagging adequaat ondersteunt. Dit is beter voor de onderhoudbaarheid.

 

Menu builder

Wordpress 4.7 menu item toevoegen

Weet je wel hoe je menustructuur er uit moet zien, maar heb je de pagina’s nog niet klaar? Deze feature biedt een nieuwe manier om menu opties toe te voegen zonder dat de pagina daadwerkelijk al aangemaakt is. De echte WP kenners gebruikten voorheen natuurlijk de workaround met met alleen een ‘#’ in de link. Gemak dient de mens, dat hoeft niet meer!

PDF preview

Het zoeken naar het juiste PDF-bestand om in te voegen in je blogpost of pagina is verleden tijd. Met WordPress 4.7 zie je in de mediabibliotheek niet alleen een verkleinde weergave van je afbeeldingen in het overzicht, maar ook van je PDF-bestanden. Handig!

Dashboard in een tweede taal

Wordpress 4.7 dashboard taal per gebruiker

Gebruik je liever een andere taal in je admin dashboard dan op je website zelf? Dat kan nu! Je dashboard kan bijvoorbeeld in het Engels voor de bediening, maar op de website blijft alles dan gewoon in het Nederlands voor je bezoekers. Welkom WordPress 4.7, bedankt!
Een kleine kanttekening is dat we hebben gemerkt dat meertalige plug-ins hier niet altijd vlekkeloos op inhaken, want die blijven in je dashboard dan toch in het Nederlands.

REST API

Wordpress 4.7 rest api

Met de opkomst van big data en IoT (Internet of Things) wisselt alles en iedereen informatie met elkaar uit. Met de REST API van Wordpress 4.7 kom je prima mee, want die is op dit gebied weer verder uitgebreid.

Onder de motorkap

Wordpress 4.7 custom bulk acties

Ook zijn er ook nog interne verbeteringen voor website beheerders, interessante die ik expliciet even wil noemen:
  • Je kunt nu ook voor de zogenaamde ‘custom post types’ templates te selecteren.
  • Je kunt custom bulk acties inbouwen, zoals pagina’s selecteren en rechtstreeks doormailen naar een andere gebruiker (zie afbeelding).

Maar er is natuurlijk nog meer! Heb je vragen? Dan hoor ik het graag!

Altijd op de hoogte blijven? Schijf je in voor de blog updates via de nieuwsbrief …

 

 

Nieuwsbrief Inschrijving