Wordpress 4.2.1 uitgebrachtWe zijn inmiddels op WordPress 4.2.1 belandt maar het was een bewogen anderhalve week in WordPress land. Door een eerdere ontdekte misvatting in de Officiële WordPress documentatie (EN) bleken er vele plugins een beveiligingslek te bevatten (zie artikel: Vele lekken gevonden). Versie 4.1.3 kwam op de valreep uit als beveiligingsupdate net voordat versie 4.2 het licht zag. Voorts hadden we kort erop te kampen met een Zero-day exploit in de nieuwste versie van WordPress.

WordPress is in zeer korte tijd 4 versies opgehoogd:

4.1.2 -> 4.1.3 -> 4.2 -> 4.2.1

Complimenten aan de ontwikkelaars voor het adequaat reageren op de risico’s.

CAP5 en de updates

Bij CAP5 wachten we meestal even met updaten om te kijken hoe een nieuwe versie zicht gedraagt alvorens we voor al onze klanten de websites updaten. Dat was deze keer wederom een goede keus, zeer kort na publicatie van versie 4.2 is er een cross site scripting (XSS) lek, de Zero Day exploit, ontdekt en kwam vrij kort daarop versie 4.2.1 uit.

Okee … Allemaal rustig blijven … Iedereen, althans bij CAP5, zit inmiddels op versie 4.2.1 … Dus laten we nu eens kijken wat voor nieuws we allemaal hebben?

Character support uitgebreid (emoji’s en Aziatisch)

Een van mijn persoonlijke favorieten is dat de Emoji character set die o.a. op de iphone te gebruiken is in bijvoorbeeld de Message App nu ook door WordPress ondersteund wordt:

???????❤️???⌚️?

“Press This” verbeterd

Wordpress 4.2 - Press thisThe Press This bookmarklet is immens verbeterd. Hij lijkt nu op de fullscreen editor modus. In alle rust en zonder afleiding je blog berichten schrijven.

Thema wisselen in preview modus

Wordpress 4.2 - Live thema previewMet de komst van versie 4.2 kan je nu je website bekijken onder het genot van een ander thema zonder dat je bezoekers dit zien. Ga je naar:

Weergave > Aanpassen

Daar zie je nu sinds versie 4.2 een Actief thema en een ‘Veranderen’ button. Klik je hierop, kan je een voorbeeld weergave bekijken van je andere thema’s (zie foto rechts).

 

Thema veranderen in preview modus

Let op dat je alleen klikt op “Opslaan en archiveren” als je het actieve thema wilt wijzigen. De kans bestaat dat je nog wat extra handwerk hebt na wijzigen maar dat is dan wel direct bruikbaar.

Plugin updaten direct in de lijst

Voor klanten van CAP5 is dit punt niet zo belangrijk want daar worden updates voor geregeld. Het betreft de nieuwe plugin update link op de plugin overzichtspagina. Een zeer nette verbetering die de WordPress interface zeker ten goede komt. Het werkt heel netjes; Zie je een beschikbare update voor een plugin  kan je met 1 simpele muisklik terplekke de update uitvoeren:

Wordpress 4.2 plugin inline updaten

Er staat een update klaar > Even geduld > Bijgewerkt!

 

Media embedding uitgebreid

Content links naar Tumblr.com en Kickstarter.com wordt nu ook rechtstreeks ondersteund zoals dat reeds werkte voor o.a. Youtube. Ergo, kopieren/plakken van je URL …

Voorbeeld url youtube

Ét voila …

Kickstarter content voorbeeld

Projecten van Kickstarter en tumbler automatisch en rechtstreeks weergegeven in je blog bericht of pagina.

 

En verder …

Naast de hoofdpunten nog een aantal interessante andere punten waaronder thema updates, verbetering voor toegankelijkheid en een aantal interne verbeteringen m.b.t. data en structuur.

 

Thema’s ge-update

Alle mee verpakte thema’s hebben weer een update gehad. te weten:

  • Twentyfifteen 1.1
  • Twentyfourteen 1.4
  • Twentythirteen 1.5
  • Twentytwelve 1.7.

De details van de betreffende thema vind je zoals altijd in het Dashboard onder Weergave > Thema’s.

 

utf8mb4 ondersteuning

WordPress is overgestapt op de utf8 variant die 4 byte characters op kan slaan. Dit resulteert onder andere in betere ondersteuning van character sets voor Chinees, Japans en Koreaans. Aldus wordt het inbouwen van Aziatisch schrift in meertalige websites daarmee ook robuuster. Je moet ze alleen wel kunnen vertalen ?

 

JavaScript toegankelijkheid

Er is voor toegankelijkheid een interessant onderdeel toegevoegd. Er bestaat met de intrede van versie 4.2 de mogelijkheid om inline updates aan pagina inhoud, veelal gedaan met javascript, nu ook uit te laten spreken. Zo kunnen screenreaders er vanaf nu ook mee overweg.

 

Splitsen van gedeelde termen

Er wordt slimmer omgegaan met de afhandeling van object groepen in het geval van splitsen. Denk hierbij aan categorieën.

 

Complexe query sortering

Door verbeterde afhandeling van database bevraging kan er nu nauwkeurig en eenvoudiger data opgevraagde worden voor thema en plugin ontwikkelaars. Denk hierbij aan pagina’s, berichten, commentaar, etc.

 

Veel plezier met WordPress 4.2 … En wees veilig, dus snel de updates bijwerken!