Google en Firefox straffen met alerts bij website formulieren zonder SSL

15 November 2018 | Managed WordPress

 

Dit artikel is voor het laatst geüpdatet op 15 november 2018

Bevat jouw website (contact)formulieren, zoekbalken en inlogschermen zonder dat je website in een beveiligde verbinding voorziet? Dan waarschuwen Google en Firefox jouw bezoekers met de melding dat jouw website onveilig is.

Update d.d. 15-11-2018
Een half jaar na dato is de europese AVG (GDPR) inmiddels wereldwijd doorgedrongen en daarmee windt Google er geen doekjes meer om. Sinds Google’s Chrome versie 68, beschikbaar sinds juli 2018, maken pagina’s met of zonder formulier geen verschil meer. Heeft je website geen beveiligde verbinding dan staat er nu steevast bij alle pagina’s ‘Onveilig’ in de adres balk.
 
In oktober 2017 kwam Chrome versie 62 uit. Vanaf dat moment startte Google met de melding ‘waarschuwing: onveilig’ bij websites die gebruik maken van invulvelden zonder een beveiligde verbinding (HTTPS). De Firefox browser van Mozilla volgde kort daarop met soortgelijke stappen.
Voorheen werkte Google met een beloningssysteem: websites met een beveiligde verbinding kregen een een lichte SEO voorsprong kregen op de zogenaamde ‘search engine results pages’ (SERPs) van Google. Met de nieuwe ‘waarschuwing: onveilig’ maatregel gaat Google weer een stap verder; een regel die dus meer straft dan beloont.

Ook de internet browser Firefox volgt nu dus. Google Chrome en Mozilla’s Firefox zijn samen per september 2017 goed voor 2/3 van de browsermarkt.

Dat betekent dat zonder ‘https’ tweederde van jouw websitebezoekers vanaf deze maand de melding ‘onveilig’ krijgen! SSL is dus van groot belang!

Geldt dit ook voor mijn website?

Ja, het gaat op voor jouw website als deze:

  1. enige vorm van invulvelden bevat. Denk hierbij aan contactformulieren, zoekvelden, login schermen, enzovoorts; en
  2. HTTP:// (zonder ‘s’) in de adresbalk gebruikt.

Wat moet ik dan doen?

Zijn beide aspecten hierboven op jouw website van toepassing, dan moet je een SSL certificaat installeren op je website. Deze zorgt voor een beveiligde verbinding. Hiermee vermijd je de waarschuwingsmeldingen die je websitebezoekers zien als ze jouw website bezoeken.

Nieuwe privacywet

De aankomende privacywet, die vanaf 25 mei 2018 van kracht zal zijn versterkt de noodzaak van ssl en beveiligde verbindingen. Al is het nu al vanuit CBP wettelijk verplicht om beveiligde verbindingen te hanteren bij websites en webshops die invulformulieren gebruiken, de sanctiemaatregelen gaan nog niet verder dan een dwangsom wanneer je het binnen een verzochte termijn niet aanpast. De verwachting is echter dat uit deze nieuwe wet een actiever boetebeleid voort zal komen.

Effect van een SSL verbinding op je content

Ga je met je website over van HTTP naar HTTPS? Dan is het van belang dat je voor de bereikbaarheid van je content rekening houdt met de volgende twee aspecten:

  •  Zorg ervoor dat je website over http niet meer toegankelijk is en alle websiteverkeer geleid wordt naar https
  • Zet alle interne en externe links op je website om van http naar https

Denk aan links in alle vormen van content: links in je website teksten, links achter je social media share buttons, omleidingen naar aparte (sub) websites, binnen je contact formulieren, enzovoorts. Doe je dit allemaal niet, dan bevat je website ‘gemixte content’ en blijft de melding ‘Waarschuwing: onveilig’ van kracht.

Dus zorg dat je met je website zo snel mogelijk voorzien wordt van een beveiligde verbinding. Zo twee vliegen in één klap!

Beveiligde verbinding nodig?

Wij helpen je uiteraard graag met het veilig houden van je website. Kijk voor meer informatie op: Managed WordPress service.

 

 

Over Gerard

Gerard Petersen is oprichter en eigenaar van CAP5. Hij heeft meer dan 35 jaar ICT ervaring en 10+ jaar ervaring in ondernemerslandschap. Gerard wordt gedreven door de optimale combinatie tussen mens en techniek en gaat voor het maken van maatschappelijke impact. Gerard is vanuit CAP5 actief als adviseur voor ICT operatie en management. 

Meer over Gerard

Open chat
1
Hulp nodig?
Scan the code
Hi 👋 ... kan ik je helpen?