Dit artikel is voor het laatst geüpdatet op 18 oktober 2017

Bevat jouw website (contact)formulieren, zoekbalken en inlogschermen zonder dat je website in een beveiligde verbinding voorziet? Dan zullen Google en Firefox jouw bezoekers waarschuwen met de melding dat jouw website onveilig is. Dat kan je nog wel eens bezoekers gaan kosten!

In oktober 2017 komt Chrome versie 62 uit. Vanaf dat moment start Google met de melding ‘waarschuwing: onveilig’ bij websites die gebruik maken van invulvelden zonder een beveiligde verbinding (HTTPS).

Voorheen werkte Google met een beloningssysteem: websites met een beveiligde verbinding kregen een een lichte SEO voorsprong kregen op de zogenaamde ‘search engine results pages’ (SERPs) van Google. Met de nieuwe ‘waarschuwing: onveilig’ maatregel gaat Google weer een stap verder; een regel die dus meer straft dan beloont.

Ook de internet browser Firefox volgt nu dus. Google Chrome en Mozilla’s Firefox zijn samen per september 2017 goed voor 2/3 van de browsermarkt.

Dat betekent dat zonder ‘https’ tweederde van jouw websitebezoekers vanaf deze maand de melding ‘onveilig’ krijgen! SSL is dus van groot belang!

Geldt dit ook voor mijn website?

Ja, het gaat op voor jouw website als deze:

  1. enige vorm van invulvelden bevat. Denk hierbij aan contactformulieren, zoekvelden, login schermen, enzovoorts; en
  2. HTTP:// (zonder ‘s’) in de adresbalk gebruikt.

Wat moet ik dan doen?

Zijn beide aspecten hierboven op jouw website van toepassing, dan moet je een SSL certificaat installeren op je website. Deze zorgt voor een beveiligde verbinding. Hiermee vermijd je de waarschuwingsmeldingen die je websitebezoekers zien als ze jouw website bezoeken.

Nieuwe privacywet

De aankomende privacywet, die vanaf 25 mei 2018 van kracht zal zijn versterkt de noodzaak van ssl en beveiligde verbindingen. Al is het nu al vanuit CBP wettelijk verplicht om beveiligde verbindingen te hanteren bij websites en webshops die invulformulieren gebruiken, de sanctiemaatregelen gaan nog niet verder dan een dwangsom wanneer je het binnen een verzochte termijn niet aanpast. De verwachting is echter dat uit deze nieuwe wet een actiever boetebeleid voort zal komen.

Effect van een SSL verbinding op je content

Ga je met je website over van HTTP naar HTTPS? Dan is het van belang dat je voor de bereikbaarheid van je content rekening houdt met de volgende twee aspecten:

  •  Zorg ervoor dat je website over http niet meer toegankelijk is en alle websiteverkeer geleid wordt naar https
  • Zet alle interne en externe links op je website om van http naar https

Denk aan links in alle vormen van content: links in je website teksten, links achter je social media share buttons, omleidingen naar aparte (sub) websites, binnen je contact formulieren, enzovoorts. Doe je dit allemaal niet, dan bevat je website ‘gemixte content’ en blijft de melding ‘Waarschuwing: onveilig’ van kracht.

Dus zorg dat je met je website zo snel mogelijk voorzien wordt van een beveiligde verbinding. Zo twee vliegen in één klap!

Beveiligde verbinding nodig?

Wij helpen je uiteraard graag bij het verkrijgen van een SSL certificaat en het op orde maken van de beveiligde verbinding. Voor slechts 4,50 per maand regelen en onderhouden wij je beveiligde verbinding!

 

Ontvang blog notificaties!

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Meld je aan voor blog updates!

We hebben je e-mailadres ontvangen. Jij ontvangt als eerste onze blogposts! :-)