Dit artikel is voor het laatst geüpdatet op 15 november 2018
Bevat jouw website (contact)formulieren, zoekbalken en inlogschermen zonder dat je website in een beveiligde verbinding voorziet? Dan waarschuwen Google en Firefox jouw bezoekers met de melding dat jouw website onveilig is.
Ook de internet browser Firefox volgt nu dus. Google Chrome en Mozilla’s Firefox zijn samen per september 2017 goed voor 2/3 van de browsermarkt.
Dat betekent dat zonder ‘https’ tweederde van jouw websitebezoekers vanaf deze maand de melding ‘onveilig’ krijgen! SSL is dus van groot belang!
Geldt dit ook voor mijn website?
Ja, het gaat op voor jouw website als deze:
- enige vorm van invulvelden bevat. Denk hierbij aan contactformulieren, zoekvelden, login schermen, enzovoorts; en
- HTTP:// (zonder ‘s’) in de adresbalk gebruikt.
Wat moet ik dan doen?
Zijn beide aspecten hierboven op jouw website van toepassing, dan moet je een SSL certificaat installeren op je website. Deze zorgt voor een beveiligde verbinding. Hiermee vermijd je de waarschuwingsmeldingen die je websitebezoekers zien als ze jouw website bezoeken.
Nieuwe privacywet
De aankomende privacywet, die vanaf 25 mei 2018 van kracht zal zijn versterkt de noodzaak van ssl en beveiligde verbindingen. Al is het nu al vanuit CBP wettelijk verplicht om beveiligde verbindingen te hanteren bij websites en webshops die invulformulieren gebruiken, de sanctiemaatregelen gaan nog niet verder dan een dwangsom wanneer je het binnen een verzochte termijn niet aanpast. De verwachting is echter dat uit deze nieuwe wet een actiever boetebeleid voort zal komen.
Effect van een SSL verbinding op je content
Ga je met je website over van HTTP naar HTTPS? Dan is het van belang dat je voor de bereikbaarheid van je content rekening houdt met de volgende twee aspecten:
- Zorg ervoor dat je website over http niet meer toegankelijk is en alle websiteverkeer geleid wordt naar https
- Zet alle interne en externe links op je website om van http naar https
Denk aan links in alle vormen van content: links in je website teksten, links achter je social media share buttons, omleidingen naar aparte (sub) websites, binnen je contact formulieren, enzovoorts. Doe je dit allemaal niet, dan bevat je website ‘gemixte content’ en blijft de melding ‘Waarschuwing: onveilig’ van kracht.
Dus zorg dat je met je website zo snel mogelijk voorzien wordt van een beveiligde verbinding. Zo twee vliegen in één klap!
Beveiligde verbinding nodig?
Wij helpen je uiteraard graag met het veilig houden van je website. Kijk voor meer informatie op: Managed WordPress service.