Wat houdt Managed WordPress Hosting precies in

22 March 2023 | Managed WordPress

Wordpress Management via DashboardDit artikel legt uit wat er met Managed WordPress Hosting bedoelt wordt. Tevens geven we een korte toelichting hoe CAP5 jou online activiteiten veilig stelt. De term Managed WordPress Hosting is een samenstelling van een drietal definities die verschillende lagen, of onderdelen, vertegenwoordigen. Om een duidelijk beeld te krijgen van deze termen hieronder de uiteenzetting van deze drie.

 

Hosting

Hosting, ook wel webhosting, houdt feitelijk in dat je (een deel van) een computer, ook wel server, gebruikt die voor iedereen toegankelijk is via het publieke internet. Wat je daar gebruikt in het geval van reguliere hosting is een stuk schijfruimte zoals je dat op een PC gewenst bent. Daarnaast wordt er een naamgeving gebruikt om dit vindbaar/toegankelijk te krijgen voor andere mensen. Dit doe je door een domeinnaam te kopen en deze aan voornoemde locatie te koppelen.

Dit is in beginsel de meest basale opzet van wat hosting is (wiki ref: Webhosting). Uiteraard begint op deze fundering het echte internet wat jij ziet eigenlijk pas. Facebook bijvoorbeeld, draait ook op een server met daarbij een domeinnaam. En de bestanden zijn software die jou Facebook laten zien zoals je dat gewend bent. Zo geldt dat ook voor WordPress.

 

WordPress

WordPress is software die gebruikt wordt voor het onderhouden en beheren van hedendaagse flexibele websites. Zoals met alle software vandaag de dag, denk aan software op je telefoon of PC, dient ook WordPress en bijbehorende onderdelen regelmatig ge-update te worden. Uitbreiding van de basis functionaliteit middels plugins en het toevoegen van jou (bedrijfs)identiteit middels een thema maakt dat een WordPress website een complex geheel is van bewegende delen.

WordPress is een uitstekend product om je teksten te publiceren, een webshop online te plaatsen en ook zelf (een deel van) je beheer te doen. Bij problemen echter is het fijn als je iemand kan raadplegen met vakkennis. Het ontzorgt ook als diegene er voor waakt dat inbraak voorkomen wordt en de bereikbaarheid van je website geborgd is. Zoals je geen hoge school auto techniek doet als je een auto koopt hoeft dat voor het hebben van een WordPress website ook niet. Maar het is wel belangrijk dat je een partner met vakkennis binnen handbereik hebt als er problemen ontstaan.

 

Managed

Al het beheer en onderhoud wat bij het hebben van een goed lopende WordPress website noodzakelijk is valt onder de term Managed. Er is namelijk naast de domeinnaam en de schijft ruimte waar je je afbeeldingen opslaat ook data opslag. Deze data wordt opgeslagen in de vorm van een database (wiki ref: Database), alwaar je pagina en blog teksten bewaard worden. Je website of webshop bestaat dus uit een veelheid aan onderdelen. Naast WordPress, met daaronder de hosting, ook de plugins en thema’s. Deze worden allemaal door verschillende partijen ontwikkeld. Dit betekend dat er kennis van zaken nodig is om bij problemen deze componenten weer goed samen te laten werken. Tevens zijn er vele veiligheidsaspecten die je goed in de gaten moeten zodat je website niet gehacked wordt.

Verder heb je operationele aspecten zoals het maken van backups maar ook het bewaken van bereikbaarheid en laadsnelheid. De eerste van de twee (bereikbaarheid) is belangrijk omdat je anders met een webshop simpelweg omzet misloopt. De tweede is ook belangrijk omdat Google bijvoorbeeld een snelle website hoger in de zoekresultaten plaatst dan een langzame website.

Voor al deze aspecten zijn voorzieningen beschikbaar en en je doet er goed aan dit bij een betrouwbare partij onder te brengen. Het (gedeelde) beheer, ofwel website management, is dus wat valt onder de term “Managed”.

Met Managed WordPress Hosting van CAP5 kan je er vanuit gaan dat er een oogje in het zeil gehouden wordt over de gezondheid van je website of webshop. Lees meer op: Managed WordPress Service Plus.

Over Gerard

Gerard Petersen is oprichter en eigenaar van CAP5. Hij heeft meer dan 35 jaar ICT ervaring en 10+ jaar ervaring in ondernemerslandschap. Gerard wordt gedreven door de optimale combinatie tussen mens en techniek en gaat voor het maken van maatschappelijke impact. Gerard is vanuit CAP5 actief als adviseur voor ICT operatie en management. 

Meer over Gerard

Open chat
1
Hulp nodig?
Scan the code
Hi 👋 ... kan ik je helpen?