Vorige week is de laatste fysieke server gevirtualiseerd. Daarmee draait de volledige server infrastructuur van CAP5 nu virtueel. Omdat daarmee vele voordelen en verbeteringen een feit zijn geworden bedacht ik me hierover een blog post te publiceren.
Wat me trouwens eerst even van het hart moet is dat als virtualisatie leverancier de keuze gevallen is op TransiP. Een professionele partij die al lang mijn voorkeur heeft voor o.a. inkoop van domeinnamen. Kijkend naar de device namen in mijn servers kan ik je vertellen dat ze goede virtualisatie technieken gebruiken ;-). Verder is de algehele opzet voor het beheer van servers uitstekend geïmplementeerd. En nog wel het belangrijkste, support met goede response tijden en mensen die snappen waar het over gaat. Iets wat ik voor klanten van CAP5 ook hoog in het vaandel heb en voornemens ben altijd waar te maken. Maar dat terzijde …
Het virtueel draaien van servers heeft als grootste voordeel dat er een aantal substantiële zorgen wegvallen. Tevens draagt het bij aan een betere continuïteit van dienstverlening. Ik zal dit uitleggen.
De grootste verandering is wel dat je totaal geen hardware defecten meer hebt. Harddisk kapot, geheugen errors, PSU stuk, etc. Het meeste is redundant uit te voeren maar ritjes naar het datacenter zo nu en dan blijven onvermijdelijk. Dat valt in één keer allemaal weg en wordt geregeld door, in dit geval, TransIP. Door een hoge mate van redundantie aan te brengen in netwerk architectuur en opslag, meestal in de vorm van een SAN, is de bereikbaarheid van websites ook gezond hoog.
Een ander aspect wat bij het gebruik van fysieke servers ook niet vergelijkbaar is is schaalbaarheid. Of het nu gaat om geheugen uitbreiding of vergroten van de opslag ruimte, allemaal zo gepiept. Configuratie aanpassen, server opnieuw opstarten, en je hebt er weer geheugen, processor kracht of opslag bij. ‘Grow as you go’ in z’n zuiverste vorm.
Dat geldt overigens ook voor het investeringsmodel, je betaald per maand voor de resources die je nodig hebt. Dus geen hoge investering vooraf en vervolgens weer in 3 jaar afschrijven.
Doordat de servers virtueel draaien op een onderliggend storage platform heb je ook de mogelijk tot snapshotting. Dat wil zeggen dat je als het ware een foto maakt van je harde schijf. Je kan je server dan terug brengen naar die exacte situatie. Dit is met name handig als je (op server niveau) ingrijpende veranderingen gaat doorvoeren. Je kan dan altijd terug naar de situatie ervoor. Dit middel kan uitstekend dienst doen bij crash recovery in combinatie met bijvoorbeeld een database back-up.
Voor het herstellen van crashes, op software niveau, want we zijn net gevirtualiseerd, gebruik ik andere middelen. Een methode om van crashes te herstellen is een geautomatiseerde server installatie. Als je je server installatie/configuratie kan omvatten in een stuk software hoef je alleen de software te starten en staat er een nieuwe server klaar. Let wel, in het geval van CAP5 is dit ook inclusief volledige WordPress installatie(s). Ik gebruik hiervoor Chef van Opscode (EN). Het hangt een beetje af van de schaal van je server infrastructuur of deze tool voor jou geschikt is. Hou tevens rekening met een stevige leercurve.
Tot zover deze korte verhandeling over virtualisatie. Mocht je vragen hebben of advies willen neem dan gerust contact op.